Hvad er et blodtryk

Hvad er et blodtryk

Blodtrykket er det tryk, som hjertet pumper blodet rundt i kroppen med. Det er det tryk, som findes inde i arterierne – de blodårer, som fører blodet væk fra hjertet. Et blodtryk beskrives med to tal, f.eks. 120/80. Det første tal – her 120 – kaldes det systoliske blodtryk. Det er trykket i arterierne netop når hjertet pumper. Det andet tal – her 80 – kaldes det diastoliske tryk. Det er trykket i arterierne mellem to hjertepump.

Blodtrykket stiger og falder i løbet af dagen. Det tilpasser sig den fysiske aktivitet. Hvis man går, løber, cykler, går på trapper, men også bare man taler med nogen, er blodtrykket højere, end når man er i hvile. Dette er normalt og betyder ikke, at man har forhøjet blodtryk. Et forhøjet blodtryk har man først, når blodtrykket ikke kan blive normalt i hvile. En enkelt måling med forhøjet tryk er således ikke nok til, at man kan sige, at en person har forhøjet blodtryk. Man skal have en sikker hvilemåling – og oftest flere – for at stille diagnosen korrekt.

Hvor højt blodtrykket skal være, før der er behov for medicinsk behandling, kommer an på hvilke sygdomme den enkelte ellers lider af. De gældende retningslinjer taler om “optimalt” blodtryk under 120/80 mmHg, “normalt” blodtryk 120-129/80-84 mmHg og “højt normalt” 130-139/85-89 mmHg blodtryk. Ved hvileblodtryk på 140/90 eller derover har man forhøjet blodtryk – også kaldet hypertension. Ved visse lidelser, såsom hjertekarsygdom eller sukkersyge, bør blodtrykket være endnu lavere. Behandlingen af forhøjet blodtryk kan omfatte medicin, men også ikke medicinsk behandling: Vægtreduktion i forbindelse med overvægt, nedsættelse af alkoholforbruget ved indtagelse af mere end to-tre genstande dagligt, saltreduktion og motion kan alle have positiv effekt på blodtrykket.